Promocija časopisa Podplješivički graničari u Ogulinu

 U utorak 14. ožujka 2023. godine u 18 sati u ogulinskoj župnoj crkvi sv. Križa križevački vladika  Milan Stipić slavio je arhijerejsku liturgiju. U njegovoj pratnji je nekoliko svećenika, bogoslova i grupa pjevača. Biskup Stipić vodi grkokatoličku biskupiju u Hrvatskoj sa sjedištem u Križevcima. Povod njegovu dolasku u Ogulin je predavanje o “Tržićkoj uniji 1820” nakon liturgije. Pridružili su se i rimokatolički svećenici. Naime, grkokatolici su u punom euharistijskom zajedništvu s rimokatolicima. U ovoj liturgiji manje se govori ali je prebogata napjevima, simbolima, obredima. Događa se otajstvo pred kojim čovjek ostaje zadivljen i najradije šuti. 


Nakon mise u župnoj dvorani organizirano je predstavljanje novog broja (trobroja) časopisa Podplješivički graničari. Ovaj broj našeg časopisa izašao je u jeku korona krize pa je tek sad održana promocija. Promocija i grkokatolička liturgija u Oguline bile su zato što ovaj broj časopisa opisuje i temu pojave grkokatolika u Tržiću nedaleko Ogulina. Organizator promocije bila je Katedra čakavsko sabora Modruše koju vodi gospodin Zvonko Trdić. 


Biskup Stipić govorio je o raznolikosti kršćanstva. Nakon pada rimskog carstva politički centar preselio se u Carigrad. Tu je već posijano zrno drugačijeg tipa kršćanstva. Kršćani na Istoku, bar neki, težili su za jedinstvom odnosno zajedništvom s Rimom. Tako su nastajale grkokatoličke crkve koje su u punom zajedništvu s Papom. Želimir Prša osvijetlio je tragične događaje vezane uz “Tržićku uniju”. Pravoslavni svećenici koji su zatražili da ih križevački grkokatolički episkop primi u pastvu nisu ni prvi ni zadnji tražitelji jedinstva. Ova unija nije uspjela ali je dala naslutiti da postoji težnja za jedinstvom koja se od vremena do vremena pojavi. Nakon predavanja razvila se diskusija.