Održan Znanstveno-stručni skup "Općina Rakovica u prošlosti i sadašnjosti" 7. i 8. listopada 2022. u Drežnik Gradu i Rakovici

 


Općina Rakovica početkom listopada tradicionalno obilježava Kvaternikove dane, kao sjećanje na rakovičku bunu i kratkotrajno formiranje prve hrvatske vlade. Povodom ove važne 151. obljetnice,  dana 7. i 8. listopada 2022. održan je znanstveno-stručni skup „Općina Rakovica u prošlosti i sadašnjosti“. Skup je organizirala Udruga Podplješivički graničari iz Zagreba, a pokrovitelji skupa bili su Općina Rakovica i Naklada Slap. Skup je glazbeno animirao KUD Izvor iz Rakovice.

Skup je započeo u petak 7. listopada 2022. u 14 sati u vatrogasnom domu u Drežnik Gradu. Nakon uvodnog moderiranja koje je vodila Danica Conjar, pozdravnu riječ na skupu uputili su načelnik općine Rakovica Mihovil Bićanić, direktorica Turističke zajednice općine Rakovica Mira Špoljarić i predsjednik Udruge Podplješivički graničari Želimir Prša.

Zbog kašnjenja nekih izlagača skup je počeo drugačijim rasporednom, stoga je prva bila sekcija naziva „Od monarhizma do komunizma“, u kojoj je Andrija Jelkić održao izlaganje o općinama Rakovica i Drežnik Grad u razdoblju 1918.-1941., a Želimir Prša o istim općinama u Drugom svjetskom ratu (1941.-1945.). O životu u poratnim godinama govorio je Drago Brajdić, a o poratnom drežničkom, ali i ratnom jasenovačkom župniku izlaganje je imao Igor Vukić. Drugu sekciju naziva „Dugo devetnaesto stoljeće“ činila su dva izlaganja i to o slavnim vremenima Vojne krajine i obrane granice od napada iz Bosne izlagača Željka Holjevca, a s manje poznatim detaljima rakovičke bune upoznao nas je Željko Karaula. Teme vezane uz razdoblje Domovinskog rata bile su one Ante Nazora i Nenada Grgurice.

Drugi dio skupa, u subotu 8. listopada 2022., održao se u osnovnoj školi u Rakovici. Temu o geografskim i demografskim obilježjima obradila je Gordana Kovačević Poznanović, o razvoju župa Rakovica i Drežnik Grad Janja Brajdić, razvoju školstva Marko Kolić, a o negdašnjim i sadašnjim udrugama Tea Kasumović. Zadnju sekciju simpozija obogatile su svojim izlaganjima Tihana Oštrina, koja je govorila o prirodnoj baštini, i Mira Špoljarić,  koja je predstavila razvoj i perspektivu turizma.


Posjećenost skupa bila je zadovoljavajuća, iako smo očekivali i veći broj domaćih posjetitelja. Kvaliteta izlaganja bila je izrazito dobra te će svi dospjeli radovi biti objavljeni u novom izdanju našeg časopisa Podplješivički graničari za 2022. godinu.  

 

Zahvala i za ustupanje službene fotografije skupa Josipu Svetiću. 

Video sa prvog dijela skupa (hvala na snimkama gospodinu Siniši Bosancu):

https://www.youtube.com/watch?v=hMcF4pyLgSg

https://www.youtube.com/watch?v=wCHR_UQpqew

https://www.youtube.com/watch?v=FSwRBvRPeUc