Preminuo dr.sc. Ivan Dujmović, suradnik našeg časopisa i autor knjige Povijest zavaljske župe


U petak 17. ožujka u 86. godini života preminuo dr. Ivan Dujmović, intelektualac, povjesničar, pjesnik, autor nekoliko članaka u našem časopisu Podplješivički graničari.

Ivan Dujmović rođen je 02. listopada 1937. godine u Bihaću gdje je proveo djetinjstvo, te završio osnovnu školu i realnu gimnaziju. Školovanje je nastavio u Zagrebu, ali je zbog svog naglašenog domoljublja i političkog djelovanja, kao osoba nepoćudna tadašnjem režimu 1964. godine protjeran sa zagrebačkog sveučilišta, a 1971. godine osuđen na kaznu zatvora. Usprkos svim nedaćama koje su ga pratile, tjeran interesom za znanost, stekao je zvanje profesora povijesti, profesora zemljopisa, te nastavnika hrvatskog jezika i sva tri studija diplomirao u Zagrebu. U potrazi za osiguravanjem životne egzistencije zapošljava se u Đakovu, gdje osniva obitelj, a 1975. godine dolazi u Samobor i radi u školama Bregana, Rude i Samobor.

Dosljedan svom idealizmu i domoljublju u danima stvaranja hrvatske neovisnosti, svjesno se politički angažira, postaje predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Općine Samobor a i zastupnik u Vijeću općina Hrvatskog državnog sabora (1989.-1992.) Nakon ostvarenja svog najvećeg životnog sna – uspostavljanja pune hrvatske državnosti, vraća se znanosti i 1993. godine brani magistarski rad na Prirodno-matematičkom fakultetu u Zagrevbu pod nazivom Geomorfološke osobine sjevenoistočnog dijela žumberačke gore, da bi 2005. g.  na istom fakultetu stekao akademsku titulu doktora prirodnih znanosti s temom Fizičko-geografske značajke Samoborskog gorja i Plešivičkog prigorja. Pod istim naslovom tiskana mu je i monografija u izdanju Meridijana, 2007.

Više radova o geomorfološkim pojavama, objavio je u: Geografskom horizontu (1987.), Geografskom glasniku (1995.), Hrvatskom geografskom kongresu (1995, 2003), te Zborniku Matice Hrvatske (Samobor 2006.)

Znanstveni interes mu je usmjeren i prema povijesnim sadržajima, što je, između ostalog, rezultiralo pisanjem monografije Povijest zavaljske župe (Zagreb 1999.), a poznat je i njegov rad na istraživanju podataka o žrtvama II. svjetskog rata na samoborskom području i šire.

Priloge o žrtvama II. svjetskog rata dugi niz godina objavljuje u Zbornicima žrtvoslovnog društva.

Interes za književnost, posebno poeziju, iskazuje već u gimnazijskim danima, te svoje radove objavljuje u raznim časopisima. Također, piše i satiru. Kao plod dugogodišnjeg književnog pregalaštva objavljene su mu zbirke pjesama Intima (Samobor 1993.), Ognjište (Samobor 2993.), knjiga satire, aforizama i epigrama pod nazivom Trn (Samobor 1996.), te zbirka pjesama Moje niti (Samobor 2007.) i Hrvatska u meni (2009.).

U našem časopisu Podplješivički graničari objavio je dva članka: Represija partizansko-komunističkih vlasti nad žiteljima zavaljske općine (2017.) i Zračni napadi angloameričkih zrakoplova na Bihać tijekom Drugog svjetskog rata. Također bio je sudionik znanstveno-stručnih skupova i okruglih stolova koje je organizirala naša Udruga.

Pet godina je glavni urednik glasila udruge hrvatskih domobrana „Hrvatski domobran“ (2008. – 2012.)

Bio je član  je većeg broja udruga, posebno znanstvenih, kulturnih, te predsjednik Udruge umjetnika Augusta Šenoe u Zagrebu.

Dr.sc. Ivan Dujmović biti će pokopan u 21.ožujka 2022. godine na groblju Otruševec (Samobor).