Promocija zbornika Podplješivički graničari u Slunj

Večeras u 19 sati u župskoj dvorani u Slunju predstavljena je zanimljiva knjiga pod naslovom “Podplješivički graničari”. Radi se o zborniku radova autora Marka Šarića, Željka Holjevca, Ivana Brlića, Stipice Grgića, Želimira Prše, Muje Begića, Ivana Dujmovića i Darjana Godića. Na 220 stranica ovi povjesničari osvjetljavaju tragičnu povijest teritorija Hrvatske koji je “šaptom pao”. Radi se o bivšoj općini Zavalje nedaleko Bihaća sa selima Baljevac, Međudražje, Veliki i Mali Skočaj. Knjigu su predstavili profesor povijesti Petar Bagarić i Želimir Prša (izdanak podplješivičkih graničara). Želimir Prša osvrnuo se na Drugi svjetski rat koji je ostavio grobove i zgarišta. U Drugom svjetskom ratu i poraću općina Zavalje sa selima imala je 461 žrtvu. Ovaj demografski gubitak imat će velike posljedice za budućnost ovih sela. Stigmatizacija stanovništva nije prestala niti nakon završetka rata.
Zanimljivo je bilo izlaganje  prof. Petra Bagarića. On nas je uveo u neku vrst labirinta u kojem se teško snaći. AVNOJ-evske granice između Socijalističke Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine nisu definirane u potpunosti u detaljima. Ostalo je prostora lokalnim političarima i pojedincima da pomiču granice. Upada u oči nezainteresiranost hrvatske komunističke vlasti za granicu kod Bihaća. Dok je BiH imala inicijativu hrvatska je vlast bila šutljiva, nezainteresirana. Pokazala je zanimanje za šumu na Plješivici ali nimalo nije imala zanimanja za ljude i povijesne granice. Ostaje nejasno zašto je hrvatska strana bila šutljiva i prepuštala drugima da odlučuju o ovom značajnom teritoriju odnosno općini Zavalje. O tom će povjesničari morati reći punu istinu. 

Knjiga je seriozno napisana, pokrepljena bibliografijom i dragocjen je kamenčić u hrvatskoj historiografiji. Za knjigom će morati posegnuti svi koji budu proučavali povijest bivše općine Zavalje i sela nanizanih ispod Plješevice koja su žrtva nemara, nemoći ili nesnalaženja rukovodeće komunističke garniture.
Preuzeto sa www.slunj-crkva.hr