Izlet (team building) Udruge Podplješivički graničari u Žumberak

 


 U subotu 6. srpnja 2024. Udruga je organizirala izlet u Žumberak. Razloga je nekoliko. Sa Žumberkom nas veže vojnokrajiško nasljeđe, a prostor Žumberka je od 1763 - 1871. bio dijelom Slunjske pukovnije. Također naša Udruga održava vrlo dobre odnose s udrugom Žumberački uskoci iz Sošica.

Izlet smo započeli posjetom Posjetiteljskom centru Sošice kojim upravlja JU Park prirode Žumberak - Samoborsko gorje. Tamo smo započeli početno "upoznavanje" sa slavnom prošlosti Žumberka kao i sa specifičnostima raznovrsnog biljnog i životinjskog svijeta kao i općenito prirodnim ljepotama Žumberka. 




Potom smo posjetiti grkokatoličku župnu crkvu Svetih Petra i Pavla, gdje nas je dočekao župnik Marjan Jeftimov. Tu smo upotpunili i proširili naša znanja o grkokatolicima ali i upoznali se za prošlošću sošičke župe. 







Posjetili smo i etnografsku zbirku u sošičkom samostanu gdje nas je dočekala sestra Ana Badovinac. Dio naših mlađih članova neke predmete nikada nije vidio niti radio, dok je našim starijim članovima ovaj posjet bio svojevrsni povratak u djetinjstvo i/ili mladost. Teško nam se bilo i odvojiti od ljubazne i simpatične sestre Ane, a izlet smo završili zajedničkim druženjem i večerom u restoranu Žumberački raj u Žamarijama, koji odiše jednom domaćinskom atmosferom i ljubaznošću vlasnika.






Posjet Pribiću i Krašiću, iako planiran izostao je jer smo se zadržali na žumberačkim lokacijama više od planiranog. U svakom slučaju u Krašić i Pribić ćemo organizirati jedan posebni izlet u narednom periodu.

Što zaključiti? Udruga već skoro desetak godina nije organizirala izlet. Vidimo da ovakve aktivnosti pobuđuju interes kod naših članova, da se međusobno nadopunjujemo i upotpunjujemo svoje spoznaje. Radujemo se sljedećem ovakvom susretu.